Noord-Holland

NL
V

Provincie krijgt Landsbanki-miljoenen terug

20 oktober 2014, 18.20 uur · Aangepast 20 oktober 2014, 20.14 uur

HAARLEM De provincie Noord-Holland heeft haar resterende vorderingen, die uitstonden bij de IJslandse bank Landsbanki, verkocht. In totaal levert dat de provincie een bedrag op van 81,63 miljoen euro.

De papieren rond de transactie zijn inmiddels getekend. "Ik ben blij dat met de verkoop is zeker gesteld dat nu ook Noord-Holland en haar partners het bedrag volledig terug hebben’’, reageert gedeputeerde Financiën Elisabeth Post in een persbericht van de provincie.

Met de opbrengst van de verkoop draait de provincie uiteindelijk geen verlies op en kunnen de boeken worden gesloten.

De provincie ging het schip in toen Landsbanki in 2008 omviel. Naderhand kwam daar veel kritiek op, er zou te veel risico zijn genomen om een mooi rentepercentage te krijgen. 

Texel
Voor de gemeente Texel betekent de verkoop een opbrengst van 8 miljoen euro. Dat heeft wethouder Frank Kingma bekend gemaakt. De totale kosten van het faillissement van de bank waren voor Texel 235.000 euro. Wethouder Kingma is opgelucht en blij met het behaalde resultaat: "Na een periode van 6 jaren kunnen wij dit politieke "hoofdpijndossier" eindelijk sluiten."