Ga naar Content

Haar voor dichter Bilderdijk [video]

HAARLEM Het was in de 19de eeuw een goed gebruik om een lok haar af te staan als je beroemd was. In plaats van een handtekening van een Bekende Nederlander, of een selfie met een fan. Dichter Willem Bilderdijk ging daardoor kaal het graf in. Een eerbetoon door een kunstproject van allemaal lokjes haar is dan ook het minste wat je terug kan doen.

Van regiocorrespondent @GejaSikma

Beroemdheden van nu lieten zich voor het project 'Haar voor Hem' in de kappersstoel van Huis ten Bosch in Haarlem onder handen nemen. Kunstenaar George Moormann heeft 250 lokjes nodig voor een kunstenaarsboek ter ere van de dichter Willem Bilderdijk. 

Bilderdijk was een alleskunner. Niet alleen schreef hij talloze gedichten, maar was hij ook geschiedkunige, taalkundige, advocaat en wist hij veel van geneeskunde. De Amsterdammer leefde een tijd in Leiden, maar stierf uiteindelijk in 1831 in Haarlem. Hij ligt begraven in de Grote Bavokerk in Haarlem. 

Daar wordt om het jaar de Bilderdijklezing gehouden, dit jaar met als thema 'Bilderdijk Superstar'. Alle donateurs van haarlokjes worden dan als VIP's onthaald. Ook lokjes haar van onbekende Nederlanders zijn welkom. U kunt ze laten afknippen door de bekwame kappers van Huis ten Bosch in de Schagchelstraat in Haarlem. 

Overigens vindt dit jaar de Bilderdijklezing niet op de sterfdag van de dichter plaats, omdat juist dan op 18 december het Glazen Huis van Serious Request van start gaat. De lezing wordt nu op 12 december gehouden. 

abc5media_video_0