Ga naar Content
Sport

Schaatser Christijn Groeneveld breekt rugwervel

10 oktober 2014, 14.09 uur · Aangepast 11 oktober 2014, 11.41 uur
Door: · Foto:

HEERHUGOWAARD Christijn Groeneveld heeft bij een val tijdens een training in het Duitse Inzell een rugwervel gebroken. De 29-jarige schaatser moest in de nacht van donderdag op vrijdag een noodoperatie ondergaan. Dat meldt zijn team Van Werven op hun website.

Na de val kon de Heerhugowaarder zijn benen niet bewegen, maar enkele uren na de operatie heeft hij een klein beetje gevoel in zijn benen terug. Coach Roy Boeve heeft Groeneveld vrijdag in het ziekenhuis gesproken. "Hij was helder en vertelde me dat het enige dat hij wil is weer leren lopen. Over schaatsen heeft hij het gelukkig al niet meer, dat doet er nu even helemaal niet meer toe. De arts sprak al van een wonder dat hij wat gevoel heeft teruggekregen, want zo zag het er gisteren niet uit."

Groeneveld heeft aan de val ook een klaplong en gebroken ribben overgehouden. De ingreep aan zijn rug nam vijf uur in beslag. Zijn ruggenmerg is door de gebroken wervel bekneld, maar niet doorgesneden. "Daar waren we eerst wel bang voor, maar dat is gelukkig niet het geval", aldus Boeve.

Groeneveld behaalde vorig jaar januari de Nederlandse marathontitel op natuurijs. Het afgelopen seizoen had hij zich bij TVM toegelegd op de langebaan en trainde hij onder andere met Sven Kramer en Ireen Wüst. Nadat de ploeg werd opgeheven, besloot hij zich meer op het marathonschaatsen te concentreren.