Ga naar Content
Noord-Holland

'COA gooit geld weg bij verbouwing AZC Den Helder' [update]

8 oktober 2014, 14.05 uur · Aangepast 8 oktober 2014, 17.33 uur
Door: · Foto: Rogier Dankerlui

DEN HELDER Het nieuwe asielzoekerscentrum in Den Helder gaat de belastingbetaler 8,5 ton meer kosten dan eigenlijk nodig is. Dat meldt het Noordhollands Dagblad woensdag.

Het centrum, waar volgend jaar zo'n zeshonderd asielzoekers gaan wonen, komt in de voormalige jeugdgevangenis De Doggershoek. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) gunt de klus aan Jorritsma Bouw uit het Friese Bolsward voor 4,1 miljoen euro.

Een flink verschil met aannemingsbedrijf Tuin uit Den Helder, dat de kosten berekent op zo'n 3,2 miljoen euro. Tuin kan het complex pas in maart opleveren, terwijl het COA er al in januari in wil. Het bouwbedrijf uit Bolsward denkt dan al een deel klaar te hebben. "Kennelijk denkt Jorritsma heel snel te zijn. Het is een project van 31.000 manuren. Feitelijk heb je tien weken tijd voor de verbouwing. Dat lukt je nooit", aldus directeur Tuin.

Rechter
Tuin overweegt bij de rechtbank de zaak aan te vechten. "Personeel van Jorritsma Bouw moet dus elke dag 130 kilometer reizen. Mijn mensen kunnen het op de fiets af. Kennelijk telt dat niet voor het COA. Dit is geld weggooien", aldus de directeur.

[update] 
Het COA laat woensdag aan RTV NH weten niet op de zaak te kunnen reageren, aangezien het op dit moment nog om een voorlopige gunning gaat. Zodra er meer definitief wordt, zal het COA met een verklaring komen.