Noord-Holland

NL
V

Burlende damherten horen is een oergevoel; vijf tips!

9 oktober 2014, 18.45 uur · Aangepast 24 oktober 2014, 12.34 uur

ZUID KENNEMERLAND De mannelijke damherten van de provincie Noord-Holland zijn weer naarstig op zoek naar een vrouwtje. Om de aandacht van de dames te krijgen burlen de beesten er flink op los. En dat is hartstikke tof om te zien en te horen!

abc5media_video_0

Damherten burlen om twee redenen. "Ten eerste om indruk te maken op de vrouwtjes, maar vooral ook om concurrenten af te schrikken. Intimideren zo van 'kijk mij eens'", aldus  Jowien van der Vegte, boswachter van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Burlende herten zijn indrukwekkend om te zien, maar dat gaat niet vanzelf. Daarom hebben we voor jou vijf tips op een rij gezet. 

1. Wat moet ik aan?
Het is het allerbest om donkere kleding te dragen, je roze legging mag dus in de kast blijven. Laat je krakende regenjas alsjeblieft ook thuis, damherten hebben een heel goed gehoor en geluiden schrikken ze af. Omdat ze ook goed ruiken is het verstandig om geen deodorant of parfum op te doen. 

2. Wat is het beste tijdstip?
Damherten zijn van nature schuwe beesten. Als het rustig is in de parken laten ze zich sneller zien. Als je ze echt graag wil spotten dan moet je rond zonsopkomst of zonsondergang gaan. Ze zijn door alle menselijke activiteit dieren geworden zich vooral in de schemering actief zijn. 

3. Hoe gedraag ik me?
Omdat damherten behoorlijk schuw zijn, is het verstandig om zo min mogelijk te praten als je ze gaat zoeken. Let ook goed op waar je loopt, ze schrikken behoorlijk van krakende takken. Probeer zo veel mogelijk benedenwinds te blijven. Dan horen en ruiken de damherten je minder snel. 

4. Zal ik ze altijd vinden?
Heb geduld. Het zou best kunnen dat je naar burlende damherten op zoek gaat en ze niet vindt. Probeer je oren goed de kost te geven, je hoort burlende herten eerder dan je ze ziet. 

5. Op welke plek moet ik zoeken?
Noord-Holland kent slechts twee plekken waar veel damherten leven. Zowel in de Amsterdamse waterleidingsduinen als in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de kans groot dat je ze kan spotten. Verder leven er slechts wat kleine groepjes, verspreid over de provincie. Beide parken verzorgen ook expedities onder leiding van een boswachter.

Gevaarlijk is het niet om burlende damherten te gaan spotten. Ze zijn iets roekelozer dan normaal en zouden zonder goed op te letten een keer een fietspad over kunnen steken. Maar verder zijn ze compleet ongevaarlijk.

Ben jij op zoek gegaan naar burlende damherten en heb je daar mooie foto's of filmpjes van,

ANP / Robert Vos