Noord-Holland

Ontuchtzaak zwemleraar Spaarnwoude wordt langslepend proces [update]

2 oktober 2014, 16.25 uur · Aangepast 2 oktober 2014, 16.57 uur

ANP - van Lonkhuijsen, Robin
ANP - van Lonkhuijsen, Robin

HAARLEM - HAARLEM De van ontucht verdachte zwemleraar Jacob V. uit Soest blijft ontkennen.

Regiocorrespondent @Gejasikma

Zijn advocaat wilde opnieuw de kinderen laten verhoren, die de verdachte misbruikt zou hebben in een zwembad in het recreatiegebied Spaarnwoude. De rechter heeft dit verzoek alleen afgewezen. 

De 28-jarige V. was jarenlang zwemleraar in een zwembad in recreatiegebied Spaarnwoude. Hij werd op 10 maart aangehouden op verdenking van ontucht met drie jongens van 5 en 6 jaar. Later volgden de andere aangiftes van misbruik bij kinderen in leeftijd van 4 tot 7 jaar. 

Oorspronkelijk wilde de rechtbank van Haarlem donderdag en vrijdag de rechtszitting tegen de zwemleraar te houden, maar het onderzoek van de rechter-commissaris is nog niet afgelopen. Sterker nog, er zijn nog maar 2 getuigen gehoord en de komende maand moeten nog 8 ouders gehoord worden. 

Ook wil de Officier van Justitie dat Jacob V. onderzocht wordt in het Pieter Baan Centrum. Advocaat Xander Sijmons van de verdachte is daar tegen in beroep gegaan. Jacob V. was vanmorgen zelf niet aanwezig bij de pro-formazitting voor de rechtbank in Haarlem. 

Forum
De verdediging wil niet alleen dat de minderjarige slachtoffers gehoord worden, maar wil ook inzage krijgen in de teksten op een internet-forum dat voor de ouders van de kinderen door Slachtofferhulp was opgezet. Daar zouden ouders onder sociale druk gedrag van de kinderen verkeerd geïnterpreteerd kunnen hebben, zo is de redenatie van Sijmons. 

Justitie is daar fel tegen gekant, "omdat dan bij een volgende zaak slachtoffers geen gebruik meer willen maken van dit hulpmiddel van Slachtofferhulp om mensen erkenning te geven voor hun leed." 

Update 14.30 uur:
Rechter Groenendijk heeft de beide verzoeken van de advocaat van Jacob V. afgewezen. Ze vindt de zeer jonge leeftijd van de slachtoffers belangrijker dan het belang van de verdachte om de betrouwbaarheid van de eerste verhoren te toetsen. Ook de reden om de communicatie tussen de ouders in zien door de verdediging is niet voldoende onderbouwd, volgens de rechter. 

 

Op 11 december volgt weer een pro-formazitting.