Ga naar Content

Koning Willem-Alexander treedt vrijdag in Den Helder in voetsporen voorvader

DEN HELDER Het bezoek van Koning Willem-Alexander aankomende vrijdag aan Den Helder heeft een historisch tintje. Samen met Koningin Maxima brengt hij die dag een werkbezoek aan de regio.

Waar kun je Koning Willem-Alexander nou beter mee naar toe nemen in Den Helder dan naar Willemsoord? Het oude Marineterrein zal de Koning niet onbekend zijn. In 1985 meldde hij zich, toen nog Kroonprins, voor zijn dienstplicht bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Het gebouw van het KIM grenst aan de achterzijde aan de Oude Rijkswerf.

Voorvader

Tijdens het bezoek aan Den Helder, geeft Koning Willem-Alexander het startsein voor de restauratie van de Boerenverdrietsluis. Zo'n anderhalve eeuw geleden stond op dezelfde plek ook een Oranje. Kroonprins Willem III legde er in 1859 een sluitsteen toen de deuren van de sluis werden aangepast.

Restauratie

De Boerenverdrietsluis verbindt de binnenhaven van Willemsoord met het Noordhollands Kanaal. Maar omdat de deuren niet meer dicht willen moet de andere sluis richting zee nu dichtblijven. Als de Boerenverdrietsluis weer werkt, kunnen de deuren naar zee weer open en hoeven schippers en recreanten niet meer te wachten voor ze in Den Helder kunnen aanleggen. Nou ja...nog even tot de brug open is dan.

Programma

Het Koninklijk paar krijgt een uitgebreide rondleiding over Willemsoord en bezoekt onder andere het nieuwe theater dat op dit moment wordt gebouwd in een van de monumentale panden. Daarnaast wordt er een kleine vaartocht gemaakt door de grachten rond Willemsoord en wordt er gesproken over de economische kansen zoals Offshore. Verder komt ook het afnemend aantal bewoners van de regio aan de orde.

Hieronder het interview met directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord