Start van hoofdcontent

SCHOORL

nl

Nieuw hoogste punt van Noord-Holland ontdekt

29 augustus 2014, 14.15 uur · Aangepast 29 augustus 2014, 17.44 uur

SCHOORL We hebben er allemaal jarenlang faliekant naast gezeten. Het hoogste punt van Noord-Holland zou 54 meter hoog (boven NAP) zijn, maar dat klopt dus niet. Een meting die vandaag werd gedaan door Staatsbosbeheer toonde aan dat een ander punt in onze

De Schoorlse duinen zijn al sinds jaar en dag het 'dak van Noord-Holland', maar boswachter Jeroen Pater had zijn twijfels over het duin dat tot vandaag bekend stond als hoogste punt (54 meter). Een andere duin leek volgens hem wel hoger te zijn.

En dus ging hij vrijdagochtend samen met docent en ingenieur van de Hogeschool Inholland Bert Kuipers de duinen in om het 'nieuwe duin' op te meten. Die bleek maar liefst 55,4 meter hoog te zijn. Noord-Holland is dus bijna anderhalve meter hoger dan altijd gedacht, de atlassen zullen dan ook moeten worden aangepast.

Hoogste duin van Nederland
Een ander record gaat met deze ontdekking ook de prullenbak in. Tot vandaag werd aangenomen dat het hoogste duin van Nederland dat bij Zoutelande in Zeeland was met 54 meter. Staatsbosbeheer stelt hierbij vast dat het hoogste duin van ons land nu dus te vinden is bij Schoorl.
abc5media_audio_0