Ga naar Content
Noord-Holland

Nederlandse gemeenten: "Jihadstrijders komen óók uit het Gooi"

28 augustus 2014, 14.40 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 16.10 uur
Door: · Foto:

HILVERSUM Gemeenten in Nederland willen meer gaan samenwerken met het Rijk als het gaat om de aanpak van Jihadisme. "Het is niet alleen een probleem in een paar grote steden in de Randstad. Nederlandse jihadstrijders komen ook uit dorpen in het Gooi en an

De vereniging wil zo snel mogelijk met ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan tafel om het daarover te hebben.

De VNG vindt dat er ook maatregelen op lokaal niveau nodig zijn en wil daarom ervaringen uitwisselen. Plasterk zou een coördinerende rol moeten krijgen in de gezamenlijke aanpak.

Niet alleen in grote steden
Volgens de gemeenten is het logisch dat er nu wordt ingegrepen waar dat 'acuut nodig is' maar is Jihadisme niet alleen een probleem van een paar grote steden. Bovendien zijn gemeenten bij uitstek in staat om radicalisering te voorkomen en te signaleren.

In juni dit jaar verdween de 15-jarige Hilversumse Moezdalifa. Later bleek dat ze geronseld zou zijn voor de jihad in Syrië. Het meisje wilde er trouwen en als 'goede moslima' meedoen in de strijd. Ze zou onderdeel uitmaken van een grotere groep meisjes.