Ga naar Content

Kever bedreigt monumentale molen: "Het is alarmfase 1" [video]

UITGEEST De bonte knaagkever bedreigt het voortbestaan van de Tweede Broeker in Uitgeest. De houtworm blijkt de watermolen uit de 17de eeuw van onder tot boven ernstig te hebben aangetast. "Het is alarmfase 1", aldus molenaar Michiel van Eerden.

"Mijn vader heeft mij, mijn broer en mijn zus de liefde voor het molenvak bijgebracht. Wij proberen dat nu voort te zetten en zijn daarom continue bezig met restaureren," zegt Michiel van Eerden.

De molenaar was bezig met schilderen toen hij de vraatzuchtige houtworm ontdekte. "Ik zag een klein gaatje en dacht: uitzagen, nieuw stukje er in, plamuren, verven en klaar. Maar dat kleine stukje was niet zo klein."

Toen hij de rest van de molen ging inspecteren, bleek de knaagkever flink los te zijn gegaan. "Van de kelder tot de kap, helaas kwam ik ze overal tegen. Dit is alarmfase 1."

Kostbare oplossing
De enige oplossing is bestrijding van het ongedierte met gas, maar dat wordt een kostbare operatie. In totaal gaat het om een bedrag van 20.000 euro. De familie is daarom op zoek naar éénmalige giften van bedrijven en donaties van particulieren.

"We zetten alles op alles om de molen te redden. Dat zijn we verplicht aan mijn schoonvader Joop, die hier bij leven zijn hele ziel en zaligheid in heeft gestopt. Bovendien is De Tweede Broekermolen, die hier al eeuwen draait, een monument dat niet verloren mag gaan."