Ga naar Content
Noord-Holland

Quinsy Gario stapt uit Zwarte-Pietoverleg met burgemeester Van der Laan

11 augustus 2014, 13.09 uur · Aangepast 11 augustus 2014, 13.29 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Quinsy Gario, de initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme', stapt uit het overleg met burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam over de sinterklaasintocht.

Dat meldt The Post Online naar aanleiding van een bericht op de website van de beroepsactievoerder. Hij vindt het overleg niet meer nodig. De burgemeester maakt uiterlijk woensdag bekend of hij in hoger beroep gaat tegen het besluit van de rechtbank onlangs om de vergunning voor de sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw te bekijken.

"Niet meer relevant"
"Het is voor mij niet meer relevant of de burgemeester in hoger beroep gaat of niet. Tijdens de gesprekken die ik en anderen met hem over de intocht hebben gevoerd, heeft hij genoeg informatie gekregen waarmee hij zijn afweging kan maken. Mijn doel tijdens de gesprekken was niet om te onderhandelen voor afzwakking van het racisme verpakt in de figuur van Zwarte Piet. Eenmaal erkend, kan je racisme niet afzwakken. Ik bedank dan ook voor verdere gesloten-deur-gesprekken met de burgemeester, de intochtorganisatie en andere belanghebbenden'', schrijft Gario.

De rechter vond begin vorige maand dat de burgemeester bij het afgeven van de vergunning niet alle belangen even juist had afgewogen. Tegenstanders van het kinderfeest hadden het proces aangespannen. De gemeente kon niet reageren op het besluit van Gario. Er wordt nog nagedacht over de invulling van de intocht. Het is nog niet duidelijk of die ook echt anders zal zijn dan die van 2013, of gewoon ouderwets vertrouwd is.

Gario kwam vlak na de aanslag op vlucht MH17 behoorlijk in opspraak door in een tweet te impliceren dat premier Mark Rutte 'witte slachtoffers' belangrijker zou vinden dan 'bruine'.