Ga naar Content
Noord-Holland

'De herensociëteit was één van de mooiste panden van de stad"

1 juli 2014, 13.25 uur · Aangepast 1 juli 2014, 13.43 uur
Door: · Foto:

HAARLEM Met de brand die gisteren woedde in herensociëteit Trou moet Blycken is 'één van de mooiste panden van de stad' verwoest. Dat zegt Henk Vijn, voorzitter van Stichting de Hoeksteen, een club die vecht voor het behoud van het historisch karakter van

In het monumentale pand van de herensociëteit brak maandagmiddag brand uit en heeft op twee verdiepingen enorm veel schade aangericht. "Het is een rampzalig aanzicht. Heel erg jammer", zegt Vijn.

"Dit pand mag je zien als een stadspaleis midden in het centrum. Dit hoort gewoon bij de stad. Dit is een monument dat dusdanig grote waarden is, dat je kan spreken van een nationaal monument", vertelt Vijn enthousiast aan onze verslaggever.

Plicht om te herstellen
Volgens de voorzitter van de Hoeksteen lag het pand vol met kunstschatten. "Er was een waardevol interieur. Buiten de blazoenen gingen er prachtige schilderijen, boeken en geweldige documentatie over de geschiedenis van de oudste rederijkerskamer van Nederland."

Vijn is er van overtuigd dat er werk wordt gemaakt van de restauratie van het pand. "Het is een plicht van ons om dit te herstellen. Geld mag geen invloed hebben. We doen het gewoon." Ook over de financiering maakt Vijn zich niet druk. "Er zijn fondsen genoeg. Daarbij is het een monument en voor monumenten moeten we altijd in de buidel tasten."

Beluister hier het interview met Henk Vijn:

abc5media_audio_0