Ga naar Content
Noord-Holland

Gemengde reacties op nieuw kunstwerk Egmond

26 juni 2014, 23.30 uur · Aangepast 25 oktober 2014, 20.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

EGMOND AAN ZEE Van 'grafzerken', 'afschuwelijk', 'het lijken wel schandpalen' tot 'ik vind het wel wat hebben', 'prachtig' en 'eindelijk wat moois in Derp'. In Egmond aan Zee raken ze niet uitgepraat over 't nieuwe kunstwerk op de hoek van de Voorstraat.

Door regio-verslaggever @AnneKlijnstra

Het kunstwerk is gemaakt door Louk van Meurs (1929-2013) die jarenlang in Egmond aan Zee woonde. Van haar hand is ook de bronzen reddingsboot die naast de vuurtoren Jan van Speijk in het dorp is te vinden. Sinds deze week staat dit andere werk in de tuin van de Prins Hendrik Stichting, een zorgcentrum in Egmond aan Zee. 'Het zijn vijftig gietijzeren delen, die een interpretatie zijn van micro-organismen', omschrijft de Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee.

Belofte
Het gietijzer hing eerder in Alkmaar op het gebouw van de Keuringsdienst van Waren. Toen dat gebouw werd gesloopt, zou het werk verkassen naar Enkhuizen, maar dat wilde Van Meurs niet. Ze riep de hulp in van de 'Parel' om het werk naar Egmond te krijgen. Tien jaar lang is het bewaard tot er een plek werd gevonden. Met het plaatsen van het kunstwerk in het dorp is de belofte aan de kunstenares ingelost, vindt de 'Parel'. 

Kunst?
Maar de kritiek is niet mals. 'Dit noemen ze kunst?' vragen ze zich af op de facebook-pagina 'Je bent een Derper als'. Op de pagina zijn inmiddels ruim 150 reacties op het bericht gekomen. 'De fik d'r in', 'binnenkort 'n likje verf er op om het op te fleuren', 'zet ze op de boulevard als fietsenrek'. Ook zouden de bewoners van de Stichting het 'drie keer niks' vinden, 'weg er mee', zo luidt een reactie.

Wordt (vast) vervolgd... Tot die tijd, bekijk de foto's en oordeel zelf, want zoals altijd valt er over smaak te twisten.