Ga naar Content

'Ik verloor via Kamp Schoorl een heel speciale vriend' [video]

SCHOORL Zonder Mirjam Ohringer (89) zou er geen monument zijn voor Kamp Schoorl. Pas sinds 1991 vindt bij dat monument een jaarlijkse herdenking plaats voor Nederlands eerste concentratiekamp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mirjam Ohringer actief in het verzet in Amsterdam. Op die manier kwam ze in contact met Ernst Prager. Ze werden verliefd. Bij een razzia in juni 1941 werd Prager opgepakt en naar het gevangeniskamp in Schoorl gebracht. Daarna werd hij getransporteerd naar Mauthausen in Oostenrijk, waar hij is omgebracht. Veel wil Ohringer niet kwijt over haar jeugdliefde. 'Ik verloor via Schoorl een heel speciale vriend', vertelt ze.

Jaren later kwam Ohringer terug in Schoorl om te zien wat er nog van het kamp over is gebleven. Maar ze zag er niets van terug. Op de plek waar het kamp tussen 1939 en 1944 heeft gestaan, staat nu het Buitencentrum Schoorl. Om het Kamp en de gruwelijkheden niet te vergeten besloot ze dat er op de plek bij de Oorsprongweg in Schoorl een monument moest komen. Sinds 1991 is dat er, en de slachtoffers worden er jaarlijks herdacht. 1900 werden er gedeporteerd naar nazi-kampen, 1000 van hen keerden niet terug.

Sinds 1991 vertelt Mirjam Ohringer ook elk jaar haar verhaal op de basisscholen in het dorp die het monument geadopteerd hebben. Vanochtend bracht ze een bezoek aan OBS Teun de Jager. Samen met de kinderen zal Ohringer aanwezig zijn bij de herdenking vanmiddag. Naast burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen, houdt ook Hedy d'Ancona een toespraak.

abc5media_video_0

abc5media_video_1