Noord-Holland

Ophef over blindengeleidelijn in Alkmaar onterecht

12 juni 2014, 12.20 uur · Aangepast 12 juni 2014, 14.29 uur

Whatsapp

ALKMAAR Op de Alkmaarse Facebook ‘Je bent Alkmaarder als…’ is ophef ontstaan over een foto van een blindengeleidelijn die een bosje in lijkt te lopen. Het is namelijk de bedoeling dat die lijn daar loopt.

Het blijkt dat dit helemaal geen rare geleidelijn is. De stoeptegels met de witte ribbels leiden met opzet naar de heg, zegt de gemeente Alkmaar. De heg kan namelijk worden gebruikt als natuurlijke geleidelijn, net als een stoeprand of een muurtje, volgens de Oogvereniging.

De gemeente Alkmaar zegt dat zij bij de aanleg van dit soort hulpmiddelen altijd gesprekken hebben met het Gehandicapten Overleg Alkmaar. De witte tegels daar zijn dus geen foutje, maar expres zo gelegd, zodat de heg kan worden gebruikt om verder te lopen.

Brenda van Kranen woont in Alkmaar en is zelf slechtziend. Zij zegt ook dat dit vaker gebeurt en dat het zo hoort. "De foto is een ziende visie op blindenmaterie. Geen probleem dus." Zij heeft wel last van de fietsen die in De Mare geparkeerd staan op de geleidelijnen. Ook ziet ze regelmatig politieborden en -auto’s midden op een geleidelijn staan. Daar ziet zij graag wel verandering in.

Whatsapp