Ga naar Content
Noord-Holland

'Superdijk' bij Uitdam komt er, ondanks bezwaren

26 mei 2014, 22.49 uur · Aangepast 27 mei 2014, 01.03 uur
Door: · Foto:

UITDAM Het lijkt er sterk op dat de grote dijk aan het Markermeer bij Uitdam er gaat komen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schat de kans op 90 procent dat de dijk in 2015 wordt aangelegd, ondanks bezwaren van inwoners.

Dat zegt projectleider van het Hoogheemraadschap Bert Kappe tegen RTV NH. De dijk aan het Markermeer is een onderdeel van de dijkverzwaring die van Amsterdam tot Hoorn wordt uitgevoerd. Bij Uitdam is het plan om de bestaande smalle Zeedijk af te vlakken en deze op te laten gaan in een veel grotere dijk die meer richting het water komt te liggen, een zogenaamde asverschuiving.

De vrees dat hun mooie authentieke dijk verloren gaat, wordt voor de Uitdammers hiermee bewaarheid. Maandagavond was er nog wel een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis in Monnickendam, maar het Hoogheemraadschap lijkt de keuze al te hebben gemaakt.  Bij monde van Jaap Hoekman, voorzitter van de dorpsraad in Uitdam, wachten de inwoners al vier jaar op uitleg en cijfers die aantonen dat dijkverzwaring echt noodzakelijk is. Tot die tijd hopen veel Uitdammers dat de dijkvernieuwing niet doorgaat. Volgens Bert Kappe van het Hoogheemraadschap is dat geen reële gedachte.

De Hoogheemraadschap wil bewoners nog wel graag betrekken bij de vormgeving van de dijk en heeft hiervoor een atelier opgezet. "We gaan voor de mooiste dijk", zegt Bert Kappe.