Ga naar Content
Noord-Holland

"Chauffeurswerk buurtbus is geen vrijwilligerswerk"

22 mei 2014, 13.28 uur · Aangepast 22 mei 2014, 14.33 uur
Door: · Foto:

ZAANSTAD Het chauffeurswerk dat de vrijwilligers van de buurtbus in de Zaanstreek verrichten, is volgens het UWV helemaal geen toegestaan vrijwilligerswerk. De chauffeurs worden daarom gekort op hun WW-uitkering als ze het vrijwilligerswerk nog langer uit

Volgens het UWV is een chauffeursbaan geen 'traditioneel vrijwilligerswerk'. "Een chauffeursfunctie kan ook worden uitgevoerd door iemand die daar betaald voor krijgt, door het vrijwillig te doen verdruk je deze mensen van de arbeidsmarkt."

Buurtbus 456 verzorgt het vervoer tussen Assendelft, Nauerna, Westzaan en Zaandam en wordt gerund door vrijwilligers. Van de 35 vrijwilligers, heeft meer dan de helft een WW-uitkering. Omdat zij het vrijwilligerswerk niet meer mogen uitvoeren, krijgt de buurtbus het rooster niet meer rond en reed het busje vanmorgen voor de laatste keer.

'Dit is niet uit te leggen'
De voorzitter van de buurtbus, Ben Baars, vindt de regel onbegrijpelijk. "Werkzoekenden die een uitkering van de gemeente ontvangen worden bijna gedwongen om een tegenprestatie te leveren. Als ze nog een kleine uitkering van het UWV ontvangen kunnen ze van dat orgaan een strafkorting krijgen. Dat valt niet uit te leggen."

Niet alleen in de Zaanstreek, maar ook in Bergen zorgen de nieuwe regels van het UWV voor problemen. De buurtbus in Heerhugowaard heeft de problemen niet, omdat daar voornamelijk wordt gewerkt met gepensioneerde vrijwilligers.