Ga naar Content
Noord-Holland

Wat wil Wendy weten: waarom prikt die mug mij en jou niet...?

1 mei 2014, 12.08 uur · Aangepast 1 mei 2014, 14.45 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Het is echt opvallend dat muggen de ene persoon altijd weten te vinden en dat de andere links laten liggen. Er wordt altijd geroepen dat de een dan lekkerder bloed heeft dan de ander, maar is dat ook zo? Bart Knols werkt voor In2Care en weet hee

Volgens Bart heeft het allemaal te maken met je lichaamsgeur. Dat geurtje bepaalt hoe aantrekkelijk je bent voor een vrouwtjesmug, want die zijn degene die prikken. Die lichaamsgeur wordt trouwens veroorzaakt door bacteriën op de huid. We hebben allemaal verschillende hoeveelheden en soorten bacteriën op onze huid waardoor we ook allemaal anders ruiken.

De bacteriën breken eigenlijk het zweet af. Het zweet is geurloos als het uit onze poriën komt, maar door de bacteriën gaan we 'stinken'. Dat geurprofiel bestaat dan uit een heleboel chemische stofjes wat muggen aantrekkelijk vinden of juist afstotelijk.

De combinatie van aantrekkelijke en afstotelijke geuren bepaalt uiteindelijk hoe aantrekkelijk je voor een mug bent. Tussen twee personen kan dus verschil in geur zitten en dus in aantrekkelijkheid voor muggen. Vaker wassen helpt trouwens niet omdat muggen net als een hond op heel weinig geur reageren.

Er helpt trouwens niet heel veel tegen muggen. Armbandjes werken lokaal, Citronel mag niet meer verkocht worden maar Deet schijnt volgens Bart wel te werken. Het is rommel, maar voor de weinige keren dat je het gebruikt is het helemaal niet erg. Een klamboe of hor voor het raam is natuurlijk ook effectief.

Beluister hier het fragment van donderdag 1 mei:

'Wat wil Wendy weten...?' Is een vraag van Wendy Duivenvoorde die ze elke dag 06.00 en 09.00 uur behandeld in Spitstijd van RTV NH.

Wil jij ook iets weten? Schrijf je vraag op of maak een foto met een korte beschrijving en Twitter deze naar #nhspitstijd. Mailen kan ook naar [email protected].

Maandag wasdag: tante Ria van de Wasserette is om de week op maandag te gast in de uitzending voor alle wasgoed gerelateerde vragen!