Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam verwerkt buitenlands afval

30 juni 2010, 14.48 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam begint deze zomer met een proef om buitenlands afval op een milieuvriendelijke manier te verwerken. 

In maart heeft het AEB toestemming gekregen van demissionair minister Tineke Huizinga van VROM om buitenlands afval te mogen verwerken. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam is door de economische recessie en het hergebruik in Nederland ruimte in de Nederlandse afvalenergiecentrales. "Het transport van het afval naar het AEB en het daar omzetten in energie en bouwstoffen is vanuit milieu-oogpunt vele malen beter dan het storten van afval, zoals in bijvoorbeeld Engeland nog gebeurt'', aldus de woordvoerder.
De afvalverwerking zorgt voor energie voor onder meer trams, metro's en straatverlichting. De warmte die het oplevert gaat naar de stadsverwarming. "Het is de bedoeling dat we de techniek delen met de partijen uit het buitenland, zodat zij op termijn zelf schoner afval kunnen verwerken'', aldus de woordvoerder. Afval Energie Bedrijf