Noord-Holland

NL
V

Hoornse kermis op lijst immaterieel erfgoed

22 april 2014, 17.11 uur · Aangepast 22 april 2014, 18.11 uur · Foto: NH Nieuws

HOORN De Hoornse kermis wordt toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vandaag bekend gemaakt. Op de lijst komen tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties.

De uitreiking van het certificaat en het bijbehorende schild vindt plaats tijdens de komende kermis, in augustus. De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed.

Het is ook de eerste kermis die op de lijst komt. Met plaatsing op de Nationale Inventaris kan de kermis ook in aanmerking komen voor plaatsing op een van de internationale Immaterieel Erfgoedlijsten van UNESCO.

Eeuwenoude traditie
De Hoornse kermis komt voort uit een eeuwenoude traditie. De eerste kermis vond plaats in 1446, in de vorm van een veertiendaagse lappenmarkt. Tot de dag van vandaag is de Hoornse binnenstad het decor van de kermis, die nu tien dagen telt. Daarmee is de Hoornse kermis een van de weinige aaneengesloten grote kermissen in een historische binnenstad. In de loop der jaren is het accent van markt naar kermis verschoven.

De kermis en lappendag bleven echter onlosmakelijk met elkaar verbonden.