Ga naar Content
Noord-Holland

7 aanbevelingen voor fusie in het Gooi

16 april 2014, 13.48 uur · Aangepast 16 april 2014, 14.02 uur
Door: · Foto:

BUSSUM Er wordt door de provincie nog altijd doorgegaan met het proces om de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden met ingang van 1 januari 2016 te fuseren.

Uit onderzoek, dat in opdracht van Gedeputeerde Staten is verricht, zijn 7 aanbevelingen voortgekomen. Voor de korte termijn is vorig jaar een fusie tussen Bussum, Muiden en Naarden begonnen. Voor de lange termijn wordt één Gooistad of twee gemeenten voorzien.

De aanbevelingen:

  • Bussum, Muiden en Naarden fuseren per 1 januari 2016 tot één nieuwe gemeente.
  • Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes gaan een intensief en niet-vrijblijvend samenwerkingsverband aan, waarmee de opmaat wordt gegeven voor een mogelijke fusie van deze gemeenten over 3 of 4 jaar dan wel een opgaan van deze gemeenten op lange termijn in een nog grotere nieuwe gemeente. 
  • De samenwerking tussen Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp wordt niet geïntensiveerd. Wijdemeren en Weesp versterken hun bestuurskracht door intensieve samenwerking met Hilversum. 
  • Hilversum blijft voorlopig zelfstandig, maar niet zonder meer. Hilversum biedt zich ten eerste aan als een aantrekkelijke en op een gelijkwaardige samenwerking gerichte partner van Wijdemeren en Weesp. En ten tweede neemt Hilversum zijn positie als centrumgemeente ten volle in.
  • De gemeenten stellen met elkaar een toekomstvisie op de Gooi en Vechtstreek op, die wordt gevolgd door een ontwikkelingsstrategie, een daarbij passende inhoudelijke agenda en bindende bestuurlijke afspraken. De Regio zal wat anders georganiseerd en aangestuurd moeten worden, om dit tot een succes te kunnen maken.
  • Het dorpen en kleine kernenbeleid – waar Stichtse Vecht door Weesp en Wijdemeren om wordt geroemd - zal in de gehele Gooi en Vechtstreek worden ingevoerd als antwoord op de (terecht) grote gehechtheid aan de nabijheid van burgers en bestuur. En tevens als antwoord op een veranderende verhouding tussen overheid en samenleving.
  • De provincie Noord-Holland gaat een rol van meer betekenis vervullen voor de Gooi en Vechtstreek. Zij doet actief mee in de ontwikkeling en uitvoering van een regionale toekomstvisie en strategie. Zo geeft zij serieus invulling aan haar taken op het terrein van regionale economie, natuur en landschap, wonen, infrastructuur en mobiliteit, en regionale belangenbehartiging. Zij positioneert en versterkt Hilversum in haar rol van centrumgemeente. En zij maakt en bewaakt proces- en tijdsafspraken met de gemeenten om tot het (middel-)lange perspectief te komen, waarmee zij op eigentijdse wijze invulling geeft aan haar taken op het terrein van kwaliteit van het openbaar bestuur.
  • Elvira Sweet, gedeputeerde bestuurlijke ontwikkeling: "Ik ben blij met het advies. Daarmee kan een volgende stap worden gezet naar versterking van de bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek. Ook wordt de urgentie onderkend om het fusieproces voor Bussum, Muiden en Naarden voort te zetten. We vragen nu aan de gemeenten in de regio om hun reacties te geven op het advies. Na de zomer zullen Gedeputeerde Staten een standpunt innemen en besluiten over vervolgacties".