Ga naar Content
Noord-Holland

"Vijfde ontvoerder" Heineken overleden

10 april 2014, 13.38 uur · Aangepast 10 april 2014, 14.42 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM De Amsterdamse vastgoedhandelaar en seksexploitant Rob Grifhorst is woensdag in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn advocaat Chrisje Zuur donderdag bevestigd.

Grifhorst stond onder meer bekend als "de vijfde ontvoerder'' van biermagnaat Freddy Heineken.

Grifhorst zat in het jaar van de ontvoering, 1983, korte tijd als verdachte vast. Hij was een goede vriend van ontvoerder Cor van Hout, die in 2003 is geliquideerd. Justitie bleef door de jaren heen op Grifhorst gefocust, wegens sterke vermoedens dat hij het verdwenen deel van het losgeld in handen had gekregen.

In 2005 leidde onder meer een expliciete verklaring hierover van kroegbaas Thomas van der Bijl tot hernieuwd strafrechtelijk onderzoek tegen Grifhorst en een aantal anderen. Van der Bijl heeft jarenlang voor Grifhorst gewerkt. Van der Bijl werd in 2006 doodgeschoten. Justitie pakte Grifhorst en zijn vrouw in 2007 in zijn toenmalige woonplaats in Spanje op. Hij heeft een tijd in voorarrest gezeten.

Grifhorst heeft altijd ontkend dat hij iets met de Heinekenmiljoenen van doen heeft gehad. Volgens justitie heeft hij het geld in onder meer prostitutiepanden in Alkmaar geïnvesteerd. In de jaren 90 had Grifhorst ook grote belangen op de Amsterdamse Wallen, onder meer als eigenaar van sekstheater Casa Rosso. In die periode werkte Heinekenontvoerder Willem Holleeder voor hem.