Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam stemt in met komst Holocaust Namenmonument

26 maart 2014, 14.21 uur
Door: · Foto: Dirk Spits

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam heeft ingestemd met de komst van het Holocaust Namenmonument Nederland voor alle 102.000 slachtoffers van de Holocaust.

Deze toezegging is een overwinning voor het Nederlands Auschwitz Comité (NAC), initiatiefnemer voor de Namenwand. Jacques Grishaver, voorzitter van het NAC: "Ik ben ongelooflijk vreugdevol dat burgemeester Van der Laan dit plan steunt. Hier hebben wij als Nederlands Auschwitz Comité acht jaar lang voor geknokt. De grootste hobbel voor de komst van dit belangrijke oorlogsmonument is nu genomen."

Het Nederlands Auschwitz Comité wil met het Namenmonument een blijvende herinnering creëren voor de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn gedeporteerd naar Naziconcentratie- en vernietigingskampen, daar zijn vermoord of door uitputting of verhongering om het leven zijn gekomen. Zij hebben nooit een graf gekregen en voor hen bestaat nog geen specifiek monument.

Om het Namenmonument daadwerkelijk van de grond te krijgen is zo'n 5 miljoen euro nodig. Het Nederlands Auschwitz Comité hoopt dit via particulieren, bedrijven, fondsen en overheden bijeen te krijgen. Iedereen die dit initiatief een warm hart toedraagt kan een donatie doen of de naam van een slachtoffer adopteren. De gerenommeerde Amerikaanse, van oorsprong Pools-Joodse, architect Daniël Libeskind ontwerpt het monument. Libeskind, zoon van Holocaust overlevenden, is onder meer de architect van het Jüdisches Museum in Berlijn.