Ga naar Content

Volkert van der Graaf komt vrij maar mag Hilversum niet meer in

HILVERSUM Volkert van der Graaf komt op 2 mei vrij. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twee derde van zijn celstraf erop zitten. Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven van Justitie vanochtend bekend.

Het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der Graaf moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Op 6 mei 2002 werd politicus Pim Fortuyn van dichtbij door het hoofd geschoten op het Media Park in Hilversum.

 • Hij moet zich wekelijks melden bij de reclassering
 • Hij mag tijdens zijn voorwaardelijke invrijheidstelling niet in de gemeenten Rotterdam, Hilversum en Den Haag komen
 • En hij mag zich niet in de woonplaats van nabestaanden en het slachtoffer bevinden.
 • Ook komt hij onder elektronisch toezicht te staan (enkelband) met behulp van gps
 • Tot slot mag Van der G. geen contact opnemen met de nabestaanden van Fortuyn.
 • Volgens de gevangenis waar Van der Graaf zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der Graaf heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der Graaf tot nu toe zonder problemen verlopen.

  Teeven is van oordeel dat het OM 'weloverwogen en zorgvuldig' tot stand is gekomen. "Ik heb de Tweede Kamer dan ook zojuist geïnformeerd dat ik de conclusies van het Openbaar Ministerie deel en uitstel of afstel van de voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert niet aan de orde acht'', zei hij in een korte verklaring.

  De nabestaanden van Fortuyn en zijn oude chauffeur Hans Smolders zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit.

  Discussieer ook mee bij Noord-Holland Peilt