Ga naar Content
Noord-Holland

Vermeend kopstuk cokebende Schiphol vrijuit

6 maart 2014, 20.51 uur
Door: · Foto:

SCHIPHOL Shurendy Q., vermeend kopstuk van een drugsbende die via Schiphol vanaf de Antillen cocaïne naar Nederland smokkelde, is donderdag door de rechtbank op Schiphol vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in januari vijftien jaar cel tegen de 31-jarige Antilliaan, maar de rechtbank vindt dat justitie er niet in is geslaagd waterdicht bewijs te leveren. De vrijspraak voor Q. volgde op de opheffing van zijn voorarrest eind januari.

Medeverdachte Franklin A. (40), door justitie gekarakteriseerd als secondant van Q, kwam er minder genadig vanaf. Na een strafeis van vijftien jaar cel verdwijnt hij twaalf jaar achter de tralies.

Volgens de rechtbank vervulde A. een sturende en coördinerende rol in de organisatie, die bij de drugssmokkel gebruikmaakte van luchthavenmedewerkers op Schiphol en overzee. Het onderzoek naar de bende beleefde een doorbraak toen eind februari 2012 zes kilogram cocaïne werd onderschept die zat verstopt in een vleugel van een vliegtuig.

Hoewel de rechtbank onderschrijft dat A. niet het grootste kopstuk van de organisatie is geweest, had het OM voor een veroordeling van Q. met meer bewijs moeten aankomen. Dat bleef nu beperkt tot onduidelijke camerabeelden en een serie 'nicknames' die niet onomstotelijk aan Q. kunnen worden gelinkt. Ook is er niet belastend over hem verklaard, concludeert de rechtbank.

Het door het OM aangewezen kopstuk van de bende gaat daardoor ook vrijuit voor een liquidatiepoging eind 2012. Volgens de aanklager hadden de twee hiervoor huurmoordenaars laten invliegen, "soldaten" in het bendejargon. Tot een aanslag kwam het niet. Het beoogde slachtoffer was eerst spoorloos en kon vervolgens worden gewaarschuwd door de politie, die telefoon- en dataverkeer van de bende aftapte.

In het proces stonden in totaal achttien vermeende bendeleden terecht. Van de overige verdachten werden er donderdag vier vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rest kreeg straffen variërend van werkstraffen tot acht jaar cel.