Ga naar Content
Noord-Holland

Boris Dittrich houdt dit jaar de Willem Arondéuslezing

5 maart 2014, 23.43 uur
Door: · Foto: Ed van Rijswijk

HAARLEM Mensenrechtenactivist, schrijver en oud-politicus Boris Dittrich houdt op 7 mei de Willem Arondéuslezing bij de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Dittrich studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Na zijn studie werkte Dittrich eerst als advocaat en vervolgens als rechter. In 1990 begon hij aan zijn politieke loopbaan als fractievoorzitter van D66 in stadsdeel Amsterdam-Zuid. Van mei 1994 tot november 2006 was hij voor deze partij lid van de Tweede Kamer.

Boris Dittrich staat bekend als een politicus die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt en zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Sinds 2007 werkt hij als directeur Pleitbezorging (Advocacy Director) Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De Willem Arondéuslezing is door Provinciale Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Willem Arondéus (1894-1943) die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het kunstenaarsverzet. In 1943 was hij een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister, een actie waarvoor hij, na een schijnproces, in de duinen van Overveen werd terechtgesteld. Arondéus was eigenzinnig en kwam op jonge leeftijd, indruisend tegen de mores van zijn tijd, openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde was dit gedurfd en ongewoon.

Over de Willem Arondéuslezing is in voorgaande jaren veel discussie geweest. Cultuurhistoricus Thomas von der Dunk mocht in 2012 de lezing niet houden omdat hij de PVV vergeleek met de NSB. En ook over de beoogd spreker van vorig jaar, René Boender, ontstond commotie. Hij zou 6500 euro vragen voor een lezing van een half uur over sociale media.