Zilver voor Jan Blokhuijsen op 5000m

SOTSJI - Feest in Zuid-Scharwoude. Jan Blokhuijsen heeft bij de Olympische Spelen in Sotsji op de 5000 meter zilver gewonnen. Het podium is geheel oranje gekleurd. Sven Kramer maakte zijn favorietenrol volledig waar en won goud. Het brons was voor Jorrit Bergsma.

Kramer won in een nieuw baanrecord van 6.10,76. Jan Blokhuijsen kwam tot 6.15,71 en Bergsma kwam na een bliksemstart tot 6.16,66.

Het is voor het eerst dat het podium op de 5 kilometer bij de Olympische Spelen helemaal oranje kleurt.

Voor Jan Blokhuijsen is het de tweede olympische medaille. In 2010 in Vancouver won hij een bronzen medaille op de achtervolging. Op de 5000 meter eindigde hij toen als negende. Hij leverde zijn prestatie vandaag onder het toeziend ook van koning Willem Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte.

Sven Kramer heeft zaterdag met prolongatie van zijn titel op de 5 kilometer bij de Olympische Spelen voor een bijzondere prestatie gezorgd. In de geschiedenis van de Winterspelen lukte dat op de 5000 meter voor mannen tot dusverre alleen Tomas Gustafson. De Zweed was in 1984 en 1988 de rapste op deze afstand.

Een Nederlandse sporter slaagde er tot zaterdag nog niet in zijn of haar titel bij de Olympische Winterspelen met succes te verdedigen. Marianne Timmer is de enige die een bepaald onderdeel twee keer op haar naam schreef, alleen niet direct na elkaar.

Meteen na de laatste race kwamen de felicitaties op gang via twitter.

[Tweet:][Tweet:][Tweet:][Tweet:]
Meer over dit onderwerp:
Schaatsen jan blokhuijsen zuid-scharwoude
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws