Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdamse politie koopt een mitrailleur met bitcoins

17 januari 2014, 14.03 uur · Aangepast 17 januari 2014, 14.26 uur
Door: · Foto: Openbaar Ministerie via Twitter

AMSTERDAM Het is de Amsterdamse recherche gelukt om anoniem via internet een pistoolmitrailleur te kopen. Het wapen werd betaald met bitcoins, een virtuele munt waarbij, anders dan bij banken, de transacties niet makkelijk te traceren zijn.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wilde onderzoeken hoe ver je kunt gaan door met bitcoins illegale producten aan te schaffen. De recherche stuitte op een Amerikaanse Marktplaats-achtige website waar vuurwapens werden aangeboden, die met de virtuele munt betaald konden worden. De website maakt deel uit van het zogeheten Tor-netwerk, een deel van internet waar illegale goederen worden aangeboden.

Na betaling kwam het vuurwapen per reguliere post aan bij de Amsterdamse politie. Het semiautomatische vuurwapen met geluidsdemper en laservizier was in onderdelen verstopt in een dvd-speler en was daardoor niet opgemerkt bij de grenscontrole. De 25-jarige Amerikaan die het verstuurde, is aangehouden. Hij moet in de Verenigde Staten voor de rechter komen op verdenking van illegale wapenexport. Verkoop van het wapen in Amerika is niet verboden, maar de uitvoer wel.

Het OM noemt het "verontrustend" dat je anoniem wapens kunt bestellen via internet. Justitie heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie, de douane, de marechaussee en de postbedrijven gealarmeerd over deze ontwikkeling.