Noord-Holland

NL
V

Burgemeester Van der Laan blinkt uit in communicatie en wint prijs

7 januari 2014, 17.29 uur

AMSTERDAM Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam krijgt de Machiavelliprijs 2013, de prijs voor iemand die uitblinkt in publieke communicatie.

Van der Laan 'is een toonbeeld van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik', stelt de jury.

De burgemeester verstaat de kunst om de taal van de vele verschillende inwoners van zijn stad te spreken, luidt het oordeel. "Of het nou om Ajax-supporters, bedreigde wijkbewoners of topondernemers gaat. Wars van wolligheid en vals sentiment creëert Van der Laan verbondenheid met vele uiteenlopende Amsterdammers.''

Op de kaart
Daarnaast weet hij Amsterdam nationaal en internationaal op de kaart te zetten als een stad waarin iedereen welkom is, staat in het juryrapport. "De succesvolle wijze waarop Van der Laan de hoofdstad bestuurt, wordt
geschraagd door zijn onderscheidende en glasheldere wijze van communiceren.''

De prijs wordt op 4 februari uitgereikt, voor de 25e keer. Eerdere winnaars waren onder anderen bondscoach Bert van Marwijk, koningin Máxima, SP-leider Jan Marijnissen en Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra. De stichting Machiavelli, opgericht in 1987, zet zich in om discussie en activiteiten op het gebied van publieke communicatie te stimuleren.