Ga naar Content

Pastoor Driehuis zet kerkklok uit: "Eindelijk weer nachtrust"

DRIEHUIS Na 110 jaar is er 's nachts in Driehuis geen kerkklok meer te horen. De nieuwe pastoor van het dorp, George Paimpillil, kon er niet van slapen. "En als het voor mij al zwaar is, dan is het voor andere mensen nog erger."

Na 12 jaar pastoor te zijn geweest in Utrecht, vertrok Paimpillil drie maanden geleden naar Driehuis. Maar daar ging het mis. "Ik kon niet goed slapen omdat ieder half uur de kerkklokken luidden."

Daarom ging hij in gesprek met het kerkbestuur en ging hij langs de deuren. "De meeste mensen vonden het een goed idee om de klok 's nachts uit te zetten. Dus nu gaat de klok om 23.45 uur uit en om 08.00 uur weer aan."

'Klokken horen bij het dorp'
Toch is niet iedereen te spreken over de stille nachten. "Eén man was het geluid al 70 jaar gewend, hij zal de klokken 's nachts missen", aldus de pastoor. Ook sommige parochieleden staan niet achter het plan. Het geluid van de klokken hoort volgens hen bij het dorp. Daarnaast heeft het aanpassen van het kloksysteem 700 euro gekost.

Maar voor Paimpillil blijft het een goede beslissing. "Nachtrust is belangrijk in deze crisistijd. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen. De kerk moet mensen helpen, niet tot last zijn. We moeten de mensen in de omgeving niet wakker maken met een zware kerkklok. Gelukkig is die tijd nu definitief voorbij."