Noord-Holland

GroenLinks-bestuurder Amsterdam stapt op na dubieuze Mandela-tweet

12 december 2013, 14.36 uur · Aangepast 12 december 2013, 14.50 uur

Whatsapp

AMSTERDAM John de Laet, GroenLinks bestuurder in Amsterdam-West is opgestapt vanwege een dubieuze tweet over Nelson Mandela. Hij vergeleek de oud-president van Zuid-Afrika met de hoofdpiet.

Op 5 december twitterde De Laet: "Zeg! Interesseert het iemand nu nog if de loting voor #wk2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet. #dtv." Zijn tweet zorgde voor een storm aan reacties op Twitter. Een dag later gaf De Laet toe dat de tweet ongepast was.

Vergelijking was en is ongepast. Tweet bedoeld om voorrang verslag van wéér een proefloting te kritiseren. Excuses aan wie ik gekwetst heb.

— John. de Laet (@itisi1958) 6 december 2013

'Volstrekt ongepast'
In een verklaring van GroenLinks laat de partij weten dat Het gebruik van de term 'hoofdpiet' volstrekt ongepast was. "John heeft hiervoor eerder zijn excuses aangeboden. Het was beslist niet zijn intentie om mensen te kwetsen, noch om een racistisch statement te maken ."

Zelf laat hij in de verklaring nogmaals weten spijt te hebben van de tweet. "Het was een domme ongepaste tweet, waar ik mijn excuses voor aanbied. GroenLinks is van oudsher de partij die zich inzet tegen discriminatie. Dat is een van de redenen waarom het mijn partij is. Ik wil niet dat er enige twijfel ontstaat over onze inzet tegen discriminatie. Daarom trek ik me nu terug als bestuurslid."

Whatsapp