Sport

Hakim Salem: ''BC Apollo maakt seizoen in de eredivisie af''

9 december 2013, 21.48 uur · Aangepast 10 december 2013, 12.38 uur

AMSTERDAM - AMSTERDAM De basketballers van BC Apollo uit Amsterdam verkeren in grote financiële problemen. Het team dat uitkomt in de eredivisie kan het hoofd nog maar net boven water houden. ''Het is moeilijk'', aldus trainer en coach Hakim Salem.

BC Apollo is bezig aan het tweede seizoen in de eredivisie en al langer zijn er financiële zorgen. Aan het begin van dit jaar werd een grote geldschieter voor het eerste team niet aangetrokken. ''We zijn het seizoen gestart met een andere beleving dan dat nu het geval is. Toen een geldschieter er niet kwam zijn we er toch maar vol voor gegaan. We zijn nu alleen niet meer volledig geconcentreerd op het spelen van basketbal. Er gebeuren teveel dingen om ons heen en dat zie je terug op het veld'', aldus Salem. ''Er is een budget om het seizoen af te maken. Ik hoef me daar geen zorgen over te maken. We moeten het wel met nog minder gaan doen. Dat is lastig.''

Jonge ploeg
Vorig jaar was Salem nog coach van Groningen, een ploeg die veel meer te besteden heeft dan BC Apollo. Salem moet in Amsterdam bouwen aan een team zonder Amerikanen. Apollo, met alleen Nederlandse spelers, heeft het daarom ook sportief gezien moeilijk dit seizoen. Tot nu toe werd er nog maar één wedstrijd gewonnen. ''Zonder gezonde financiën is het moeilijk om topsport te bedrijven. We hebben ongeveer vier weken geleden te horen gekregen dat financiële situatie niet goed is. We praten veel en proberen er het beste van te maken'', aldus Salem.

Toekomst
Mensen rondom de club vrezen het ergste wat betreft het voortbestaan van BC Apollo in de eredivisie. Toch wordt er door het bestuur en ook door Salem hard gewerkt om tot een structurele oplossing te komen en basketbal op het hoogste niveau in Amsterdam te behouden. ''Ik denk dat als het basketbal nu verdwijnt uit Amsterdam het heel lastig zal worden dit weer terug te krijgen. Je komt uit de hoofdstad en er moet hier gewoon basketbal zijn. Er loopt hier zoveel talent'', aldus Salem die een groot hart voor de club heeft en zelf de handdoek niet gaat werpen als trainer. ''Dit is mijn club en voor Apollo heb ik heel erg veel geduld. Ik heb hier jeugdwedstrijden gewonnen en kampioenschappen. Het zal lastig zijn als dit verdwijnt en ga er keihard voor knokken. Aan mij gaan de spelers niet merken dat er zorgen zijn qua financiën.''

Ook enkele oud-spelers van Amsterdam zijn benaderd om een actie te organiseren. De hoop bestaat dat met het netwerk van Amsterdammers nieuwe geldschieters gevonden kunnen worden.