Ga naar Content

Drie jaar voor moord avondwinkelier

AMSTELVEEN Zouo A, de jongen die de 62-jarige avondwinkelier Huib Krooder uit Amstelveen heeft gedood, is door de kinderrechter veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dit betekent dat hij volgens het volwassenstrafrecht is veroordeeld.

Crimineel verleden
Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel en tbs geëist, omdat de 16-jarige jongen een uitgebreid crimineel verleden heeft en kans op herhaling erg groot zou zijn. Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Justitie wilde dat de jongen in aanmerking zou komen voor het volwassenenstrafrecht. "Behandeling in een justitiële jeugdinrichting is een gepasseerd station,'' aldus de rechter.
Volgens de rechter is de jongen verantwoordelijk voor doodslag. Hij zou zich willens en wetens hebben blootgesteld aan het risico dat door zijn handelen het slachtoffer zou komen te overlijden. "Die kans heeft hij bewust aanvaard.'' 
De jongen stak Krooder op 9 augustus vorig jaar tijdens een worsteling twee keer met een mes, een keer in de borststreek en in de rechterlong. Het slachtoffer overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. 
Jeugdinrichting
De jongen bleek een paar weken voordat het fatale incident gebeurde te zijn weggelopen tijdens verlof uit een jeugdinrichting waar hij verbleef wegens gedragsproblemen. De celstraf viel lager uit dan de eis van het OM, gezien de
jeugdige leeftijd van de jongen. Ook woog de rechtbank mee dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is en staat het belang van een snelle start van zijn behandeling voorop.
Overigens heeft het vonnis niet alleen betrekking op de dood van de avondwinkelier. De jongen werd ook veroordeeld voor twee andere berovingen, waarbij hij onder meer een eigenares van een kledingzaak had bestolen en vastgebonden en een supermarktmedewerker geld afhandig had gemaakt onder bedreiging van een vuurwapen.