Ga naar Content
Noord-Holland

Tingieters van Zaanse Schans mogen naar China

5 november 2013, 14.01 uur · Aangepast 5 november 2013, 16.08 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Barbara Mulder

ZAANDAM Ingrid van Delden van de Tingieterij op de Zaanse Schans is dolgelukkig. Samen met haar man mag ze naar China. Voor de International Folk Crafts & Cultural Products Expo 2013.

De Tinkoepel Tingieterij heeft haar winkel op de Zaanse Schans in Zaandam. De geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot het jaar 1898. De huidige eigenaresse, Ingrid van Delden - Blaauboer, is de derde generatie die het ambacht in dit familiebedrijf voortzet. De Tinkoepel is de oudste nog in werking zijnde Tingieterij.

Verdrag Ter Bescherming van Cultureel Erfgoed
Het jaar 2013 is uitgeroepen tot Jaar van het Ambacht. Op vrijdag 24 mei 2013 organiseerde het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van het Themajaar van de Ambachten een ambachtendag. De dag was bedoeld voor iedereen die met hart en ziel bezig is met een oud ambacht en graag wil dat dit blijft voortbestaan. Op deze dag waren de ambachtslieden voor het eerst bijeen.

Ambachten
Het UNESCO verdrag ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed voorziet ook in de bescherming van ambachten, vooral de bedreigde ambachten. Veel ambachtslieden lopen tegen dezelfde problematiek aan: een teruglopend aantal verkooppunten, concurrentie van goedkope massaproducten uit het buitenland, geen opvolging en weinig vastgelegde kennis.
Het Verdrag Ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed wil deze ambachten graag bijstaan.

Tinkoepel
De Tinkoepel Tingieterij is één van de ambachten welke de procedure aan het doorlopen is om geplaatst te worden op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Mede dankzij dit traject werd De Tinkoepel benadert om Nederland te vertegenwoordigen op deze internationale Expo in China. Deze expositie wordt georganiseerd door het Chinese Ministerie van Cultuur. De Expo is inmiddels uitgegroeid tot de meest invloedrijke op het gebied van traditionele kunsten en ambachten in China.

Expo
De Tinkoepel Tingieterij is één van de 4 Nederlandse afgevaardigde ambachten die aan deze internationale expositie zal deelnemen. Ter plaatse zullen wij demonstraties van het ambacht tingieten geven. Zo kunnen organisatie en bezoekers zien dat wij nog steeds al onze producten met de hand maken en afwerken. Vanzelfsprekend doen wij er alles aan om ook al het mooie wat Nederland te bieden heeft onder de aandacht te brengen. E expositie loopt van 15 tot en met zondag 17 november. Meer info op: http://www.tinkoepel.nl