Ga naar Content

Als een vorst in Noord-Holland: Kasteel Sypesteyn

Het is de maand van de geschiedenis met als thema Vorst en Volk. Verslaggever Samanta de Groot reisde door provincie op zoek naar sporen van vorsten. In de serie Als een vorst in Noord-Holland is zij vandaag in Loosdrecht.

In Loosdrecht staat kasteel Sypesteyn. Het oogt als een echt middeleeuws kasteel en is ook gebouwd met materialen uit die tijd. Maar schijn bedriegt, het kasteel is begin twintigste eeuw gebouwd door jonkheer Henri van Sypesteyn. Zijn familie dweepte al jaren met de hogere adel en het gerucht ging in de familie dat ze in de zestiende eeuw echt een kasteel in bezit hadden op de locatie waar nu kasteel Sypesteyn staat. Het kasteel staat op een fundering uit die eeuw. Jonkheer van Sypesteyn geloofde echt dat het familiekasteel heeft bestaan. In de jaren zestig bleek uit onderzoek van kastelendeskundige professor Renaud dat het huidige kasteel Sypesteyn is gebouwd op resten van een middeleeuwse boerderij. Geen familiekasteel dus.

Jonkheer van Sypesteyn bouwde het kasteel-museum om zijn collectie porselein tentoon te stellen. In het porselein zijn zowel Oranjesporen terug te vinden als patriottische sporen. 

Beluister hier de reportage:
abc5media_audio_0 

Bekijk hier de video:
abc5media_video_0 

Eerdere afleveringen van deze serie:
Als een vorst in Noord-Holland: Enkhuizen
Als een vorst in Noord-Holland: Anna Paulowna
Als een vorst in Noord-Holland: Lodewijk Napoleon
Als een vorst in Noord-Holland: Hofleveranciers
Als een vorst in Noord-Holland: De Groene Draeck
Als een vorst in Noord-Holland: Land van verdwenen kastelen 
Als een vorst in Noord-Holland: Keizerin Sisi