Ga naar Content

Als een vorst in Noord-Holland: Keizerin Sisi

Het is de maand van de geschiedenis met als thema Vorst en Volk. Verslaggever Samanta de Groot reisde door provincie op zoek naar sporen van vorsten. In de serie 'Als een vorst in Noord-Holland' is zij vandaag in Santpoort waar een hele bekende keizerin g

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend onder haar bijnaam Sisi, bracht in 1884 en 1885 een bezoek aan Noord-Holland. Ze bezocht vanuit Santpoort Marken, Volendam, Alkmaar, Zaandam en Hilversum. Ook de ruïne van Brederode werd bezocht. De keizerin stond bekend als erg reislustig. Maar ze was niet alleen in Noord-Holland om te reizen. Ze kwam de zeetherapie van de Amsterdamse arts Mezger volgen. Mezger wordt gezien als een van de grondleggers van de fysiotherapie. Eind 19e eeuw behandelde hij veel leden van Europese vorstenhuizen. Zo ook keizerin Sisi. In verband met de reumatische klachten aan haar voeten adviseerde hij haar te pootjebaden in de zoute Noordzee bij Zandvoort en zoveel mogelijk langs het strand te wandelen.

Sisi reisde incognito onder de naam gravin Von Hohenembs. Maar haar verblijf werd niet lang stil gehouden in Noord-Holland. De Oprechte Haarlemsche Courant maakte regelmatig melding van haar verblijf en haar diverse uitstapjes in de provincie. Sisi verbleef in het Zwisterse chalet bij de buitenplaats Spaarnberg in Santpoort. Het chalet staat er nog steeds. Tegenwoordig zit er een restaurant in. Sisi bezocht vanuit dit chalet niet alleen de Noord-Hollandse bekende steden, ook bekeek zij de toen nog nieuwe sluizen van IJmuiden en maakte ze boottochtjes op de Noordzee.

In 1885 kwam de keizerin terug in Noord-Holland. Zij ging wederom kuren bij dokter Mezger. Ditmaal bracht zij onder andere een bezoek aan Egmond aan Zee. Ze kocht daar een schilderij van de toen nog onbekende schilder George Hitchcock. Later kreeg hij meer bekendheid. Het schilderij is nooit meer boven water gekomen en ligt vermoedelijk ergens in een archief in Oostenrijk.

Dokter Mezger werd benoemd tot Groot-officier met Ster in de Orde van Franz Jozef de echtgenoot van Sisi. Keizerin Sisi stierf in 1898. Ze werd vermoord door een italiaanse anarchist.

Beluister hier de reportage:

abc5media_audio_0

Bekijk hier de video:

abc5media_video_0

Eerdere afleveringen van deze serie:
Als een vorst in Noord-Holland: Enkhuizen
Als een vorst in Noord-Holland: Anna Paulowna
Als een vorst in Noord-Holland: Lodewijk Napoleon
Als een vorst in Noord-Holland: Hofleveranciers
Als een vorst in Noord-Holland: De Groene Draeck 
Als een vorst in Noord-Holland: Land van verdwenen kastelen