Ga naar Content

Als een vorst in Noord-Holland: Land van verdwenen kastelen

Het is de maand van de geschiedenis met als thema Vorst en Volk. Verslaggever Samanta de Groot reisde door provincie op zoek naar sporen van vorsten. In de serie Als een vorst in Noord-Holland is zij vandaag met historisch archeoloog Jean Roefstra in het

Historisch archeoloog Jean Roefstra zoekt al meer dan 30 jaar naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Soms wordt er een gevonden, zoals afgelopen juni in Schoorldam

In Noord-Holland bevinden zich naar schatting tussen de 200 en 300 kastelen. Ze zijn grofweg in te delen in drie categorieën; de ongehavende zoals kasteel Radboud in Medemblik, het Muiderslot in Muiden en kasteel Assumburg bij Heemskerk. Van de andere kastelen is helaas minder overgebleven, maar er is nog wel wat te zien zoals bij de Ruïne van Brederode in Santpoort. En er is nog een derde groep waarvan het minst is overgebleven. Soms alleen maar een kleine aanwijzing dat er ooit een kasteel gestaan heeft. Sommige van deze gebouwen zijn door middel van opgravingen teruggevonden. Zoals het kasteel van Egmond.

Kasteel Oud-Haerlem ligt ten oosten van Heemskerk, vlakbij kasteel Assumburg. Het kasteel werd in 1351 verwoest. Vanaf de openbare weg zijn enkel nog wat kasteelbergen te zien. Bijzonder aan kasteel Oud-Haerlem is dat het gebied waar het kasteel ligt een rijksmonument is. Er mag daar niet gegraven worden. Daardoor blijft kasteel Oud-Haerlem een geheimzinnige plek. In de jaren 1960 is er voor het laatst gegraven bij Oud-Haerlem. Toen werd de grootste bronsschat uit Nederlandse geschiedenis ooit gevonden.

Naast het ontrafelen van het geheim van Oud-Haerlem is Roefstra ook nog op zoek naar Kasteel Wijdenes dat ergens in het IJsselmeer ligt. Ook in de Noordzee ligt nog ergens een kasteel. En dat zijn nog maar drie van de meer dan tweehonderd verdwenen kastelen.

Eerdere afleveringen van deze serie:
Als een vorst in Noord-Holland: Enkhuizen
Als een vorst in Noord-Holland: Anna Paulowna
Als een vorst in Noord-Holland: Lodewijk Napoleon
Als een vorst in Noord-Holland: Hofleveranciers
Als een vorst in Noord-Holland: De Groene Draeck