Noord-Holland

Weduwe Tuitjenhorn: "Ik ben boos, echt heel boos"

9 oktober 2013, 18.45 uur · Aangepast 17 oktober 2015, 21.40 uur

TUITJENHORN - TUITJENHORN De weduwe van Theo Spaansen uit Tuitjenhorn is woedend op justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Gisteren pleegde huisarts Nico Tromp zelfmoord. Het was de euthanasie van haar man die aanleiding was om onderzoek te doen naar het handelen van hun huisarts Nico Tromp. En dat terwijl de familie juist heel blij was met de arts.

"Hij wilde niet meer"
In gesprek met RTV Noord-Holland benadrukt weduwe Elly Spaansen nog maar eens dat haar man echt bij euthanasie gebaat was. "In zijn laatste nacht kwam de dokter rond kwart over twee binnen. Hij zei: "man wat ben jij er slecht aan toe." Z'n longen waren volgelopen en hij zou gestikt zijn als de dokter niet had ingegrepen. We waren blij dat het zo gegaan is. Hij was helemaal op, zijn lichaam was écht helemaal op. Ik vind dat dokter Tromp het goed gedaan heeft, wij waren er echt heel blij mee."

Urenlang verhoord
Maar met de dood van haar man hield de ellende niet op voor Elly Spaansen. "Drie dagen na de uitvaart stond de recherche op de stoep. Ik moest mee naar bureau. Om kwart voor drie gingen we weg, om half acht was ik pas weer thuis. En de volgende dag moest ik weer mee. Ik kon zo niks verwerken, ik zat in een waas en het gíng maar door. Ze (Justitie en de IGZ red.) hadden geen boodschap aan het feit dat wij vonden dat de dokter goed gedaan heeft. Hij is écht gepakt op z'n goedheid."

"Toen ik uiteindelijk hoorde dat de dokter zelfmoord had gepleegd dacht ik: "Dat heeft Justitie mooi voor elkaar, dat het zover is gekomen"", vervolgt Spaansen. "Ik ben heel boos, echt heel boos. We hadden een prima band, dit heeft hij niet verdiend en z'n familie ook niet."

"Jullie maken juist slachtoffers"
"Ik heb tegen die lui op bureau gezegd: als jullie ooit zo komen te liggen hoop ik ook dat je geholpen word. Dan komen ze uiteindelijk nog aan met een blaadje van slachtofferhulp. Ik zeg mán, jullie maken juist slachtoffers."

abc5media_video_0