Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Huisarts Tuitjenhorn pleegt zelfmoord na euthanasie-onderzoek

8 oktober 2013, 13.43 uur · Aangepast 8 oktober 2013, 18.24 uur

TUITJENHORN Een huisarts uit Tuitjenhorn heeft zelfmoord gepleegd na een euthanasie-onderzoek. In het dorp wordt geschokt gereageerd op het nieuws.

Enkele dagen geleden bepaalde de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) nog dat de man voorlopig geen zorg meer mag verlenen omdat er onduidelijkheid is rond een euthanasie die de arts zou hebben uitgevoerd. De advocaat van de man doet er geen uitspraak over of de zelfmoord ook echt het gevolg is van het onderzoek.

De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken of de euthanasie volgens de regels is gegaan. De grote vraag daarbij is 'in hoeverre er sprake was van een uitdrukkelijk en ernstig verlangen' tot levensbeëindiging en als dat zo is, of de zo de zorgvuldigheidseisen rond euthanasie zijn gerespecteerd.

Onderzoek
Het onderzoek richt zich op het overlijden van een terminaal ziekte patiënt van de huisarts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet eerder in een persverklaring weten geen vertrouwen te hebben in verantwoorde zorgverlening de betreffende huisarts. Bij de inspectie zou gemeld zijn dat de arts onzorgvuldig heeft gehandeld en de richtlijnen voor euthanasie heeft genegeerd.

Arts #Tuitjenhorn tegen wie onderzoek van justitie liep (euthanasie), heeft zichzelf om het leven gebracht bevestigt advocaat. #RTVNH

— Maarten Edelenbosch (@maartenedel) October 8, 2013
NH Nieuws/Maarten Edelenbosch