Ga naar Content
Noord-Holland

Burgemeester Naarden: dikke streep door kleine gemeenten in Noord-Holland

5 september 2013, 13.17 uur · Aangepast 6 september 2013, 12.15 uur
Door: · Foto:

NAARDEN Een opmerkelijk verzoek van burgemeester Joyce Sylvester aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. In een brief vraagt ze hem werk te maken van het opheffen van kleine gemeenten. En dat betekent nota bene ook het einde van haar eigen ge

Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners moeten verdwijnen en opgaan en grotere gemeenten. Ze spoort minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan werk te maken van een massale herindeling. Die opmerkelijke oproep doet de PvdA-burgemeester in een brief aan haar partijgenoot Plasterk, meldt Binnenlands Bestuur. In het regeerakkoord van de PvdA en de VVD staat dat gemeenten minimaal 100.000 inwoners moeten tellen. Daar kwam de minister in maart van dit jaar op terug. Toch streeft hij nog steeds naar grotere gemeenten.

Democratie in gevaar
Kleine gemeenten zijn volgens haar slecht voor de democratie, omdat ze hun taken vandaag de dag alleen nog maar kunnen uitvoeren door met andere gemeenten samenwerkingsverbanden op te richten. Volgens Sylvester komt de gemeenteraad daarmee op afstand te staan van de burgers, omdat ze niet meer over 'hun eigen' taken gaan.

Grote gevolgen in Noord-Holland 
De gemeenten in Noord-Holland die minder dan 20.000 inwoners hebben moeten volgens de Naardense burgemeester dus gedwongen fuseren. Dit heeft gevolgen voor 42 procent van de gemeenten in Noord-Holland. 21 gemeenten van de 53 plaatsen heeft minder dan 20.000 inwoners. 

Dit zijn de gemeente die volgens Sylvester moeten verdwijnen:
Beemster
Blaricum
Drechterland
Enkhuizen
Graft-de Rijp
Haarlemmerliede-Spaarnwoude
Landsmeer
Laren
Muiden
Naarden
Oostzaan
Opmeer
Ouder-Amstel
Schermer
Texel
Uitgeest
Waterland
Weesp
Wormerland
Zandvoort
Zeevang