Waterplantenplaag nu serieus aangepakt.

HUIZEN De waterplantplaag in het Gooimeer wordt dit jaar met man en macht bestreden. De omliggende gemeente betalen dit jaar samen het maaien met een speciale dorsmachine voor de waterplanten. Want ondertussen is bijna het hele meer vol gegroeid en is er

De groei van het fonteinkruid, een langsliertige waterplant, is dit jaar explosief. Vorig jaar probeerden de Gooise gemeenten het wier nog zelfstandig aan te pakken, maar de plaag vraagt om een bredere aanpak.

Gevaar
Afgelopen dinsdag nog kwam een zeilboot met drie jongeren uit Huizen in gevaar, doordat het fonteinkruid in het zwaard en de schroef vast kwam te zitten. De reddingsbrigade van Blaricum moest uitrukken. Maar ook de reddingsboten hebben soms moeite om vooruit te komen door de enorme velden met waterplanten.

De gemeenten laten nu gezamenlijk begin juli een soort dorsmachine over het water gaan, die het wier op 60 centimeter afsnoeit. Eerder kan niet, want dan zijn de planten nog niet aan het wateroppervlakte zichtbaar.

Het is de bedoeling dat ook de watersporters zelf op den duur mee betalen aan de kosten voor het maaien van de waterplanten in het Gooimeer. Dan wordt wellicht het liggeld in de Gooise havens verhoogd.

 

Deel dit artikel:

Recent nieuws