Ga naar Content
Noord-Holland

Wereldtop BMX Freestylers in Amsterdam

7 juni 2013, 08.06 uur · Aangepast 7 juni 2013, 13.15 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Barbara Mulder

AMSTERDAM Het Westergasfabriek terrein in Amsterdam is omgetoverd tot een waanzinnig parcours vol halfpipes en schansen.

Morgen, zaterdag 8 juni, laten de 16 beste BMX Freestyle riders ter wereld midden in het Amsterdamse Cultuurpark Westergasfabriek hun kunsten zien. De riders worden uitgedaagd hun meest spectaculaire actie te laten zien in een park waar ze nog niet eerder mee te maken kregen.

Het BMX Park in het Cultuurpark Westergasfabriek werd ontworpen door X-Games ramp bouwer Nate Wessel. Hij heeft wereldwijd de meest indrukwekkende BMX parken ontworpen, waaronder het BMX 'Super Park' in de achtertuin van Red Bull atleet Travis Pastrana.

Het park dat speciaal voor Red Bull Framed Reactions is ontworpen, bevat bewegende elementen die als kettingreactie reageren op de actie van een rider.

Roots van BMX
BMX staat voor Bicycle Moto Cross, een sport die in de jaren zeventig ontwikkeld is in Californië. Kinderen die zich geen crossmotor konden veroorloven wilden toch crossen en deden dit met de fiets. BMX groeide uit tot een zelfstandige sport, wat werd opgemerkt door Nederlander Gerrit Does, die in de Verenigde Staten trainde. De Waalrenaar introduceerde de sport aan het Nederlandse publiek met de oprichting van de Stichting Fietscross Nederland. Begin jaren tachtig groeide de sport uit naar meer dan 5000 licentiehouders en ook de buurlanden raakten geïnteresseerd.

De sport is onder te verdelen in BMX Race, wat al twee keer te zien was bij de Olympische Spelen, en BMX Freestyle. Dat is weer onder te verdelen in Park, Dirt, Flatland, Street en Vert.

In Amsterdam wordt de nadruk gelegd op de Park discipline waar riders over meerdere houten schansen en obstakels springen en indrukwekkende tricks laten zien.