Ga naar Content
Noord-Holland

AED-netwerk Alkmaar compleet

1 juni 2013, 16.10 uur
Door: · Foto:

ALKMAAR Het AED-netwerk in Alkmaar is compleet. Iemand met een hartstilstand kan nu binnen zes minuten geholpen worden, omdat er een heel netwerk van Automatische Externe Defibrillators hangen aan de buitenmuren van woningen en bedrijfspanden.

Achtenvijftig AED-apparaten hangen verspreid door Alkmaar. De AED-apparaten zijn bedoeld om mensen met een hartstilstand direct hulp te kunnen bieden. Het doel is dat een AED-apparaat binnen 6 minuten, 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is. Alkmaar is nu goed gedekt met 6 minuten-zones

Voor de locaties van de AED’s over de stad is geprobeerd om deze zoveel mogelijk aan bekende gebouwen in de wijk te monteren. Ook andere bedrijven, waarvan hun AED niet buiten hangt, kunnen meehelpen aan Burger AED. Zij kunnen hun AED aanmelden via www.hartslagnu.nl en daarbij aangeven dat de AED alleen tijdens kantooruren beschikbaar is.  

Op het moment dat 112 wordt gebeld voor een hartstilstand, stuurt de alarmcentrale niet alleen een ambulance, ze versturen ook een sms aan burgers in de omgeving die kunnen reanimeren met behulp van een AED-apparaat. Vaak kunnen burgers sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Dit vergroot de kans dat iemand met een hartstilstand binnen zes minuten hulp krijgt. De overlevingskans vergroot hiermee met 25%.