Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Anouk negende bij Eurovisie Songfestival

19 mei 2013, 02.19 uur · Aangepast 19 mei 2013, 02.52 uur · Foto: EPA/JESSICA GOW

MALMÖ Anouk is met haar liedje Birds als negende geëindigd bij het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö.

De winst ging naar Denemarken, dat met de stemmen van nog vier landen te gaan, al zeker was van de winst. Bij de bookmakers was Denemarken met het liedje Only Teardrops van zangeres Emmelie de Forest ook al favoriet.

Na negen jaar zonder bijdrage van Nederland in de finale van het songfestival is de negende plek van Anouk een prachtige prestatie. De laatste keer dat Nederland in de finale stond was in 2004 met Re-Union, die op de 20e plaats eindigde. De laatste keer dat ons land won, is 38 jaar geleden.

Onder toeziend oog van naar schatting zo'n 150 miljoen kijkers bracht Anouk de ballad Birds ten gehore. Het bleek goed voor een plekje in de top 10. De uitvoering was vrijwel hetzelfde als dinsdag tijdens de eerste halve finale: ingetogen, in een zwarte outfit, met slechts een achtergrondkoor en vogels die op een projectie waren te zien.

Daverend applaus
Na afloop kreeg ze een daverend applaus en klapte ze zelf voor het publiek. Eerder waren de meningen nogal verdeeld over het nummer, waarvan afgelopen week in de videoclip duidelijk werd dat het over een ballerina gaat die zelfmoord pleegt.

Het was duidelijk te zien dat Anouk er zaterdagavond zin in had. Bij de opening kwam ze lachend, huppelend en zwaaiend met een oranje sjaal op in de vlaggenparade. Ze liet zich de afgelopen dagen nauwelijks zien, maar kreeg desondanks veel aandacht van buitenlandse media.

Ook nadat de eindstand bekend was werd er nog druk getwitterd:

9 jaar niks, nu finale en 9e plek, ik vind het knap. #anouk #esf

— danita (@xdanitaa) May 18, 2013

Plaats 9 voor Anouk is fantastisch, maar ze had hoger verdiend! #superstem #birds #anouk #esf13

— Guimar (@guimar_vdw) May 18, 2013

Jammer dat echt goed zingen niet word beloond....Hulde @anouk, blijft geweldig nr en geweldige zangeres.

— Sandra Verhoef (@sandraverhoef) May 18, 2013