Ga naar Content

Fietsers winnen bittere strijd om fietstunnel Rijksmuseum

AMSTERDAM Het was een bittere en vuile strijd. Een jarenlange oorlog tussen de Fietsersbond en het Rijksmuseum.

Die oorlog is uiteindelijk beslist in het voordeel van de fietsers. En dat betekent dat de passage onder het Rijks om 18.00 uur dan toch open gaat voor fietsen. Stadsdeel Zuid gooit de veelbesproken tunnel in ieder geval open tot 08.00 uur de volgende ochtend.

Er wordt nog gekeken of een nieuwe manier om de wachtrijen voor het museum in toom te houden werkt. Als die methode de veiligheid genoeg garandeert, kan de tunnel open voor fietsers. Als blijkt dat de openstelling overdag geen problemen oplevert, wordt maximaal een maand lang bekeken of ook tijdens de piekuren in de weekenden de tunnel open kan.

Eerder open
De tunnel zou al eerder open moeten gaan voor fietsers. Maar omdat de wachtrijen voor het Rijksmuseum veel langer zijn dan verwacht, staan er regelmatig bezoekers in de tunnel.

De gemeente heeft nu gezorgd dat er 'op de korte termijn een tijdelijke oplossing wordt gerealiseerd voor de regulering van de wachtrijen', zo staat in een brief. Daarbij worden het voet- en fietspad gescheiden met een flexibele afzetting.