Ga naar Content
Noord-Holland

Bouwbedrijf Deurwaarder vraagt faillissement aan

3 mei 2013, 23.44 uur · Aangepast 4 mei 2013, 02.37 uur
Door: · Foto:

WARMENHUIZEN In een emotionele bijeenkomst met haar medewerkers heeft de directie van Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder gemeld dat er vandaag faillissement is aangevraagd. Dit betekent dat ruim 200 mensen hun baan verliezen.

Afgelopen woensdag heeft Deurwaarder overlegd met banken en kredietmaatschappijen. Uit deze gesprekken bleek dat het niet meer mogelijk was om de onderneming voort te zetten.

De reden voor het faillissement is de slechte economische situatie waarin de bouw vorig jaar terecht is gekomen. Daarnaast had Deurwaarder net als veel andere bouwbedrijven, te maken met de opzegging van kredietverzekeraar Euler Hermes, die niet langer bereid was garanties af te geven voor de bouw van nieuwe projecten. Hierdoor moest het bedrijf nieuwe projecten helemaal zelf financieren.

Vervolgens bleek er onvoldoende nieuw werk te zijn voor de tweede helft van het jaar.

Emoties

Volgens Joris Hoogenbosch, een extern adviseur van het bedrijf, was het een emotionele bijeenkomst voor zowel Lukas Deurwaarder, de algemeen directeur, als de medewerkers. "Dergelijk nieuws komt altijd ontzettend hard aan, ondanks dat iedereen eigenlijk al een beetje wist dat het er aan zat te komen." "De medewerkers reageerden vooral terneergeslagen," aldus Hoogenbosch, die de directeur van het bedrijf de afgelopen weken heeft bijgestaan.

Combinatie HSB

In maart en april zijn er gesprekken geweest tussen Deurwaarden en HSB Bouw uit Volendam om samen verder te gaan. De onderneming zou dan in afgeslankte vorm verder kunnen. Maar na gesprekken met de financiers bleek dit ook geen haalbare kaart meer.

Doorstart

De directie zegt nog te werken aan een mogelijke doorstart. Volgens Joris Hoogenbosch zijn "alle ingrediënten aanwezig om een doorstart mogelijk te maken." Over een mogelijke doorstart zal de aangestelde curator moeten gaan beslissen. "Er zou een doorstart mogelijk kunnen zijn waarbij een behoorlijk deel van het personeel weer een baan aangeboden zou kunnen worden", zegt Hoogenbosch. Voorlopig is voor alle werknemers ontslag aangevraagd.