Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

18 jaar cel voor Pokermoord op Hilversummer

25 april 2013, 11.52 uur · Aangepast 25 april 2013, 17.10 uur

ARNHEM De inmiddels 22-jarige Joshua B. uit Utrecht is in hoger beroep tot 18 jaar cel veroordeeld voor de zogenaamde Pokermoord op de 19-jarige Jelle de Baat uit Hilversum. Tegen hem was 20 jaar cel geëist.

Vorig jaar werd hij door de rechtbank al tot 20 jaar veroordeeld. Joshua B. wilde niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Daarom ging het hof er vanuit dat hij volledig toerekeningsvatbaar is. Dat de staf toch iets lager is dan de eis, werd door het Hof verklaard door de jonge leeftijd van de dader.

B. had Jelle de Baat in oktober 2010 voor 5000 euro afgeperst. In de nacht van 10 op 1 januari 2011 werden Jelle de Baat en zijn vriendin na een pokeravondje ontvoerd. Ze moesten hun telefoons afgeven en werden rondgereden. Tijdens die rit werden ze bedreigd. Zo werd een schijnschot afgevuurd op het been van De Baat en werd in een bos gestopt om ze nog meer angst in te boezemen. Ze moesten hun adres geven en daar nam B. een kluis, een groot geldbedrag en een mobiele telefoon mee.

De vriendin van De Baat mocht daar achter blijven, maar de jongen zelf werd weer meegenomen. Onderweg naar Utrecht werd langs de A27 gestopt. De Baat moest uitstappen en het talud oplopen. Daar werd hij met een schot door het hoofd vermoord. Een dag later vond een wandelaar zijn lichaam.