Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam vanaf dinsdag oranje

21 april 2013, 14.05 uur · Aangepast 21 april 2013, 14.23 uur
Door: · Foto: ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM Winkeliers en caféuitbaters in de Amsterdamse binnenstad mogen vanaf dinsdag hun oranje en rood-wit-blauwe vlaggen, banieren en ballonnen tevoorschijn halen. Van 23 april tot en met 1 mei mogen de ondernemers de gevels en straten versieren voor

Vrijwel alles mag in de winkelstraten, zegt bureaumanager Christine Govaert van Amsterdam City, de bedrijvenvereniging van de binnenstad. "Het regime van de kerstversiering geldt. Zolang het maar rood-wit-blauw of oranje is en de versieringen geen reclame bevatten."

Tegelijkertijd trekken de gemeente en promotieorganisatie Amsterdam Marketing alles uit de kast om de plekken rond de inhuldiging oranje te kleuren. Komende week beginnen ze met het ophangen van vlaggen, doeken en banieren op de Dam, het Rokin en het IJ. De nieuw ontworpen versiersels bevatten de initialen W.A. van de nieuwe koning. Onder meer de Beurs van Berlage, de voormalige Shell-toren in Amsterdam-Noord en de achterkant van Amsterdam Centraal Station worden aangekleed.

Officiële versieringen duur
De gemeente hoopte dat ook ondernemers de inhuldigingsvlaggen zouden kopen. Er waren rond de 100 bestellingen. Toch hebben talloze winkeliersverenigingen zelf versiering aangeschaft. Ze deinsden terug voor de kosten. "Voor een doos met elf slingers met oranje vlaggetjes moesten we 55 euro betalen", zegt Roland Waasdorp van de  Ondernemersvereniging Zeedijk. "Bij de Blokker koop je zo'n slinger voor 60 cent. En die vlaggetjes kun je opnieuw gebruiken."

De Kalverstraat wordt komende week rijk versierd met 48 vlaggenlijnen, maar niet met de inhuldigingsvlaggen van de gemeente. "Daar moesten we 6000 euro voor betalen", zegt winkelstraatmanager Annemarie van Lieshout. "We hebben ze elders besteld voor 700 euro."

Ook buiten de Dam gooien ondernemers hun creativiteit in de strijd. Het DeLaMar Theater in Amsterdam heeft zijn glazen gevel beplakt met een enorme afbeelding van de aanstaande koning en koningin Beatrix.

Veel winkels dicht
Net als tijdens andere jaren op Koninginnedag zijn veel winkels gesloten op 30 april. "Winkels moeten die dag anders extra beveiliging hebben, wat tot extra kosten leidt", verklaart Govaert. "Het ene weegt vaak niet op tegen het andere."

Zo blijven de winkels in de Kalverstraat dicht. Van Lieshout: "Mensen zijn gezellig beschonken, maar dat leidt ook wel eens tot ongezelligheid. En de politie heeft al gezegd dat problemen in winkels op 30 april geen prioriteit hebben."