Ga naar Content

Bruinooge: "Actie op Achterdam groot succes"

ALKMAAR De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge noemt de actie in de rosse buurt van Alkmaar van gisteravond 'een groot succes'.

Bruinooge, die de actie coördineerde: "Het is goed om te zien dat zoveel medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Alkmaar zo betrokken zijn bij het aanpakken van mensenhandel als moderne vorm van slavernij. Ik hoop dat we met deze actie weer een stuk verder zijn gekomen en de slachtoffers hebben geholpen."

Ongeveer 500 mensen zijn ingezet voor de actie. Een 27-jarige Roemeen en een 22-jarige Hongaar zijn aangehouden op verdenking van mensenhandel. Zij worden volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Om de Achterdam wordt al lang geruzied. Omwonenden en de gemeente zien de prostitutie liever gaan dan komen. Het aantal peeskamers is in de afgelopen jaren gehalveerd. De gemeente wil winkels verleiden om zich in de straat te vestigen, in de hoop dat het gebied veiliger en aantrekkelijker wordt.

Bruikbare informatie
De politie heeft gesprekken gevoerd met 57 vrouwen die als prostituee werken. Enkele tientallen zeden- en mensenhandelrechercheurs spraken, samen met  hulpverleners, in het Stadskantoor met de vrouwen over mogelijke mensenhandel en misstanden in de prostitutie. De vrouwen waren overwegend  afkomstig uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Er zijn geen minderjarigen aangetroffen. De jongste prostituees bleken 20 jaar.

De gesprekken hebben volgens de gemeente veel bruikbare informatie opgeleverd. Op basis daarvan zal verder onderzoek worden gedaan.