Start van hoofdcontent

Edam

Latijnse school in Edam zoekt kostuums van middeleeuwse leerling, rector en monnik

9 april 2023, 09.00 uur · Aangepast 9 april 2023, 10.38 uur · Door Michel Gijselhart

Het is een verborgen parel in Edam: de Librije en Latijnse School, tegen de Grote Kerk aan, waar van 1585 tot 1825 werd lesgegeven. Vanaf half april zijn er weer rondleidingen en nu wordt er nog gezocht naar middeleeuwse kledij om drie etalagepoppen aan te kleden. "Voor een monnik, een leerling en een rector om de geschiedenis wat meer tot leven te wekken", licht Robbert Lammers van de Librije en Latijnse School toe. 

De Librije/Latijnse School in Edam. - NH Nieuws

De drie ruimtes - regentenkamer, hal en leslokaal - zijn nog geheel intact en daar stap je zo de late Middeleeuwen in. In de regentenkamer hangt onder andere een portret van een twaalfjarige leerling. Robbert zou de outfit van de jongen graag bemachtigen om een van de poppen mee aan te kleden. "Dat zal niet eenvoudig zijn, maar wellicht dat er ergens nog iets ligt. Wij willen het dolgraag hebben", zegt Robbert Lammers.

Speelkwartier

Aan de wand hangt een drietal prenten die de belangrijkste vakken uitbeelden: grammatica, dialectica en retorica: "De opleiding duurde zes jaar en alleen in het eerste jaar mocht er in het Nederlands gesproken worden", vertelt Robbert, "alles ging in het Latijn en zelfs tijdens het speelkwartier buiten mocht er alleen in het Latijn worden gesproken."

Foto: Robbert Lammers in het leslokaal van de Latijns School.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]